Hej!
Här kommer recept på jordens kanske godaste kladdkaka. Jag var ju på middag hemma hos min vän Maria i helgen och då bjöd hon oss på denna och jag var ju bara tvungen att be om receptet. Tänker att jag ska göra denna till påskbuffén. Nedan har ni receptet:
Kladdkaka med lakritskola och flingsalt
Kladdkaka
50 g smör
1/2 dl matolja
2 ägg
2 dl strösocker
1 dl farinsocker
2 1/2 dl vetemjöl
4 msk kakao
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
Smör och ströbröd till formen
Flingsalt
Lakrits- och chokladkola
2 dl vispgrädde
1 3/4 dl mörkt muscovadosocker
2 dl glykos
2 msk kakao
100 g mörk choklad 70%
100 g mjukt smör
1 msk lakritspulver
Kladdkakan, gör så här:
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Smält smöret i en kastrull och tillsätt matolja.
- Vispa ägg, strösocker och farinsocker ljust och pösigt och rör ner smöret.
- Blanda de torra ingredienserna och vänd ner dem i smeten.
- Fyll smeten i en smord och bröad kakform med löstagbara kanter, 24 cm i diameter.
- Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Prova med sticka, den ska vara lite kladdig.
- Låt kladdkakan svalna så den är rumstempererad när du brer på kolablandningen.
Lakrits- och chokladkolan, gör så här:
- Koka grädde, muscovadosocker och glykos till 116 grader i en tjockbottnad kastrull. Viktigt att använda en socker eller elektronisk stektermometer. När temperaturen närmar sig 112 grader får man ta det försiktigt och kan sänka värmen något eftersom det sedan går väldigt fort att komma upp till 116 grader.
- När temperaturen har nått 116 grader; ta av från värmen, tillsätt choklad, kakao och lakritspulver på en gång och vispa ut detta i grädden.
- Tillsätt smöret i klickar i flera omgångar.
- Bred på ett lager av kolablandningen över hela kladdkakan och toppa med flingsalt.
- Servera med vispgrädde
Ät och njut, den är verkligen magiskt god!
Kram!